İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZKUŞ Birlik Başkanı Aziz Kocaoğlu, yaptığı açıklamada, İZKUŞ tarafından hazırlanan iki projenin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan (SİT) onay aldığını bildirdi. İzmir Kuş Cenneti içinde farklı noktalarda 3 ayrı kuluçka alanı olduğunu, bu bölgelerin rüzgar erozyonuyla özelliğini yitirmeye başladığını, cennette kuluçkaya yatan kuş türlerinin azaldığının tespit edildiğini anlatan Kocaoğlu, şu bilgileri verdi:
”Hazırladığımız projelerden biri kuluçka alanın iyileştirilmesi, diğeri de balıkçı barınaklarının modern hale getirilmesiydi. Her iki proje de SİT kurulundan onay aldı. Önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacağız. Bölgede kuluçkaya yatan kuş türlerinin, özellikle de flamingoların rahat etmesi için 6 bin metrekarelik doğal kuluçka adası oluşturacağız. Dev kuluçka adasını mevcut bir kuluçka alanının sağ ve soluna doğru, doğal uzantı yaparak sağlayacağız.Kuş cenneti içindeki 3 kuluçka alanı su seviyesinde kaldı. Toprak, rüzgar erozyonuyla kayboldu. Bu projeyi hayata geçirirsek, bölgede yaz kış konaklayan kuşların kuluçkaya yatmasını kolaylaştırıp, doğal yaşama önemli katkı koyacağız. Bölgede kötü görünümlü, dökük saçık balıkçı barınaklarını yıkıp, Kırdeniz, Körgediz ve Homa Dalyanı ağzına 3′er adet modern balıkçı kulübeleri kuracağız.”
Kocaoğlu, İzmir Doğal Yaşam Parkı ile İzmir Kuş Cenneti’ni bir bütün olarak düşündüklerini, hayvan, bitki türlerinin bu bölgede korunması, geliştirilmesi, doğal hayat döngüsünün insanlara ve kültür turizmine sunulmasına gayret gösterdiklerini söyledi.
“İzmir Kuş Cenneti, Türkiye’nin A sınıfı sulak alanlarından biri”
Kuş Cenneti’ndeki çalışmaları ile bilinen Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi, EÜ Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı da İZKUŞ’un hazırladığı iki projenin cennetin güzelleşmesine ve tanıtımına önemli katkı sağlayacağını ifade etti.Bölgedeki üç kuluçka alanında 2006 yılında 10 bin 200 çift flamingo tespit ettiklerini ancak geçen yıl bu sayının 4 bin 500′e kadar düştüğünü anlatan Prof.Dr. Sıkı, şöyle devam etti:”12 ile 18 bin kuşun yuva yapacağı kuluçka adasına kavuşacak İzmir Kuş Cenneti, Avrupa’nın değil dünyanın sayılı kuş bölgeleri arasına girer.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İZKUŞ Müdürü Dr. Tamer Seyis’e gerçekleştirecekleri iki projede bilimsel desteğe hazır olduğumuzu bildirdik. Kocaoğlu ve Seyis’e, İzmir Kuş Cenneti’ne sağladıkları katkıdan dolayı teşekkür ediyorum. Üç ayrı noktada bulunan topraktan yapılmış üç kuluçka alanı, rüzgar erozyonu ile eriyordu. Kuluçkaya yatan kuş sayısında azalma vardı. Cennet, bir disiplin altına girerek, gerçek bir doğal ve kültürel turizm alanı olacak.” 238 kuş türünün yaşadığı, 65 türün kuluçkaya yattığı, 314 bitki türünün görüldüğü ve 3 kurbağa ile 17 sürüngen türünün tespit edildiği Gediz Deltası’ndaki İzmir Kuş Cenneti, ”Uluslararası önemde, Türkiye’nin A sınıfı sulak alanlarından biri” olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: Yeni Asır
Hurriyetemlak.com tarafından hazırlanan 2017 yılının Şubat ayına ilişkin emlak endeksine göre, Şubat ayında İzmir'de satılık konutların metrekare ortalama fiyatı yıllık bazda yani bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 11 artarak metrekare bazında ortalama 2 bin 455 liraya kadar yükseldi. Aynı dönemde kira fiyatlarında ise yüzde 10 artış yaşandı ve kiralar ortalama 11 lira/metrekareye yükseldi.
Amortisman süresinin ortalama 19 yıl olarak tespit edildiği İzmir'de geçtiğimiz ay ilçe bazında en yüksek fiyat artışı Narlıdere'de kaydedildi. Satılık konut fiyatlarının yüzde 4,7 arttığı Narlıdere'yi yüzde 4,6 artışla Aliağa ve yüzde 4,0 artışla Balçova takip etti.
İzmir ilçe ilçe konut fiyatları ve fiyat artış oranları:
Sıra
Sıra
Sıra
Sıra
Son Başvuru Tarihi : 29 Mart 2013
Son Başvuru Tarihi : 29 Mart 2013
Son Başvuru Tarihi : 29 Mart 2013